ديرزماني است كه اهميت وجود بهداشت در زندگي بشر بر كسي پوشيده نيست. هرچند هنوز نقاطي در جهان وجود دارد كه مردمانش از نعمت داشتن بهداشت فردي و اجتماعي محروماند اما تلاش دولتها و سازمانهاي مردمنهاد بر اين است كه آن نقاط نيز از امكانات حوزة سلامت و بهداشت بهره ببرند.
بهطوركلي بهداشت، علم و هنر پیشگیری از بیماریها و بالابردن سطح سلامتی به وسیلة کوششهای اجتماعی است. در اين ميان برنامة برخورداري دانشآموزان از بهداشت، جزو اصولیترین برنامههای بهداشتی بوده و هدف از آن تأمین، حفظ و ارتقاء سطح سلامت دانشآموزان، کاهش بار بیماریهای آنها و بهبود تغذیهشان از طریق خدمات بهداشتی و آموزشی است. آموزشهایی چون خود مراقبتی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریها و کاهش عوارض بیماری که منجر به کاهش استرس، بالارفتن میزان آرامش و مدیریت بعضي از موقعیتهای چالشبرانگیز در زندگی آنها میشود. در حقيقت آموزش بهداشت فردی پایة اصلی سلامت فرد و در نهایت سلامت جامعه است. آموزش نحوة صحیح شستوشوی دست، نحوة صحیح مسواک زدن، نحوة صحیح نشستن، مراقبت از چشم و گوش و… از جمله موارد آموزشهای خود مراقبتی هستند.
آموزش بهداشت عمومی بهمنظور ارتقاء سطح و تغییر سبک زندگی و اصلاح رفتارهای خطرساز فردی و اجتماعی جهت تأمین رفاه جسمی، روانی و اجتماعی است. از جمله مواردی که دانشآموزان از سالهای اولیة تحصيل آموزش میبینند نحوة مراقبت از خود هنگام بروز بلایای طبیعی مانند زلزله است. همچنين تأثیر آموزش تغذیة سالم و داشتن یک رژیم متعادل با انواع غذاهای سالم و تأثیر مثبت آن بر سلامتی بدن در حساسترین دورة زندگی دانشآموزان چه از لحاظ شخصیتی و چه از لحاظ رشد جسمانی واضح و روشن است.
آموزش محیطزیست با دو هدف عمدة پرورش حس درک محیط و سپس ایجاد علاقة توأم با مسئولیت در دانشآموزان و ایجاد مهارتهای موردنیاز برای حفظ و پشتیبانی محیطزیست انجام میشود.
برای کودکان دانستن اینکه میتوانند به مراقبت از محیطزیست کمک کنند بسیار لذتبخش است و با تأثير مثبت در روند اجتماعی شدنشان، حس مسئولیتپذیری و درک موقعیت خود در ارتباط با جهان و حقوق انسانها و موجودات دیگر را به همراه دارد.
در این قسمت برنامههاي زيادي از سوي مجتمع در نظر گرفته شده است از آن جمله؛ برگزاری مراسم هفتة هوای پاک، روز زمین پاک، و بهطور گسترده بازیافت کاغذ و پروژههای اکوبریک. برای دانشآموزان پایههای پنجم و بالاتر نيز رفتار در دورة بلوغ برای والدین و دانشآموزان آموزش داده میشود.
آموزش کمکهای اولیه با شعار هر ایرانی یک امدادگر و با هدف نجات جان مصدومان و جلوگیری از وخیمتر شدن حال مصدوم، افزایش احتمال بهبودی و کاهش درد و رنج مصدوم انجام میشود و در این راستا طرح دادرس( دانشآموز آماده در روزهای سخت) در مدرسه اجرا میشود.
معاينات
معاینات در دو دسته قرار میگیرند: معاینات روزانه و معاینات دورهای و غربالگری.
در معاینات روزانه به مسائل مربوط به بیماریهای واگیردار توجه ویژه شده و دانشآموزانی که نیاز به معاینات تخصصیتر دارند به مراكز درماني مجهز ارجاع داده میشوند. کمکهای اولیه به مصدومان داده میشود و دانشآموزانی که نیاز به حمایت خاصی دارند حتما حمایت میشوند.
معاینات دورهای شامل پوست و مو، معاینة دهان و دندان، بیناییسنجی، شنواییسنجی، ساختار قامتی و معاینات عمومی قلب و پایش رشد است که با توجه به جدول تهیه شده در مجتمع برای گروههای سنی مختلف انجام میشود.
علاوه بر دانشآموزان برای همکاران و والدین نیز آموزشهایی در نظر گرفته شده است. از جمله آموزش ایمنی، آموزش کمکهای اولیه و بلوغ و رشد، بلوغ زودرس، آموزش تغذیه و … .
از دیگر فعالیتهای واحد سلامت میتوان به بهداشت آشپزخانه، نحوة آمادهسازی، طبخ و سرو غذا، نظارت بر نحوة شستوشوی ظروف و محیط آشپزخانه و در مجموع به بهداشت محیط مجتمع اشاره کرد.
گروه بهداشت مجتمع آموزشی شهید مهدوی