بهداشت، علم و هنر پيشگيری از بيماریها و بالابردن سطح سلامتی بهوسيله کوششهای اجتماعی است .برنامه دانشآموزان جزء اصولیترين برنامههاي بهداشتی بوده و هدف از آن، تأمين حفظ و ارتقای سطح سلامت دانشآموزان، کاهش بيماریها و بهبود تغذيه آنان از طريق خدمات بهداشتی و آموزشی است.
آموزش بهداشت عمومی بهمنظور ارتقای سطح و تغيير سبک زندگی و اصلاح رفتارهای خطرساز فردی و اجتماعی جهت تأمين رفاه جسمی، روانی و اجتماعی انجام میگيرد. ازجمله مواردی که دانشآموزان از سالهای اوليه آموزش میبينند1- نحوه مراقبت از خود هنگام بروز بلاياي طبيعي همچون زلزله است.2-آموزشهايي چون خودمراقبتي جهت پيشگيري از ابتلا به بيماری و عوارض آن که منجر به کاهش استرس، بالارفتن ميزان آرامش و مديريت برخی موقعيتهای چالشبرانگيز در زندگی میشود.3-آموزش نحوه صحيح شستوشوی دست، نحوه صحيح مسواکزدن، نحوه صحيح نشستن، مراقبت از چشم و گوش و… از موارد آموزشهای خودمراقبتی محسوب ميشوند. 4-تأثير مثبت آموزش درباره تغذيه سالم و داشتن يک رژيم متعادل با انواع غذاهای سالم برای سلامتی بدن در حساسترين دوره زندگی دانشآموزان چه از لحاظ شخصيتی و چه از لحاظ رشد جسمانی بر کسی پوشيده نيست.
5-آموزش محيطزيست با دو هدف عمده پرورش درک محيط و ايجاد علاقه توأم با مسئوليت در دانشآموزان و فراگيری مهارتهای مورد نياز برای حفظ و پشتيبانی از محيطزيست انجام میشود.
برای کودکان دانستن اينکه میتوانند به مراقبت از محيطزيست کمک کنند بسيار لذتبخش بوده و در روند اجتماعی شدنشان، حس مسئوليت پذيری و درک موقعيت خود در ارتباط با جهان و حقوق انسانها و موجودات ديگر را بههمراه دارد.در اين قسمت برگزاری مراسم هفته هوای پاک، روز زمين پاک، و بهطور گسترده بازيافت کاغذ و پروژههای اکوبريک را داريم.
براي دانشآموزان پايههای پنجم و بالاتر، آموزشهای بلوغ براي والدين و دانشآموزان انجام میشود.آموزش کمکهای اوليه با شعار «هر ايرانی يک امدادگر» و با هدف نجات جان مصدومان و جلوگيری از وخيمتر شدن حال آنان، افزايش احتمال بهبودی و کاهش درد و رنج انجام میشود. در اين راستا طرح دادرس( دانشآموز آماده در روزهای سخت) در مدرسه به اجرا درمیآيد.
معاينات در دو دسته قرار میگيرند:
-معاينات روزانه
-معاينات دورهای و غربالگری
در معاينات روزانه به مسائل مربوط به بيماریهای واگيردار توجه ويژه شده و دانشآموزانی که نياز به معاينات تخصصیتر دارند به پزشک متخصص ارجاع داده میشوند. مصدومان کمکهای اوليه دريافت میکنند و دانشآموزانی که نياز به حمايت خاصی دارند حتماً مورد حمايت قرار میگيرند.
معاينات دورهای شامل پوست و مو، دهان و دندان، بينايیسنجی، شنوايیسنجی، ساختار قامتي و معاينات عمومی قلب و پايش رشد است که با توجه به جدول تهيه شده در مجتمع برای گروههای سنی مختلف انجام میشود.
علاوه بر دانشآموزان برای همکاران و والدين نيز آموزشهايی در نظر گرفته شده است. ازجمله آموزش ايمنی، آموزش کمکهای اوليه و بلوغ و رشد، بلوغ زودرس، آموزش تغذيه و… .
از ديگر فعاليتهای واحد سلامت میتوان به بهداشت آشپزخانه، نحوه آمادهسازی، طبخ و سرو غذا، نظارت بر نحوه شستوشوی ظروف و محيط آشپزخانه و در مجموع به بهداشت محيط مجتمع اشاره کرد.
معاينات روزانه(اورژانس روزانه): شامل شناسايی افراد دچار بيماريهای واگيردار و ارجاع آنها به والدين و بررسی موارد آسيبدیده در مدرسه و گاه خارج مدرسه شامل آسيبهای اسکلتی و عضلانی و سر و چشم و…
مراجعات روزانه در مقاطع مختلف متغير است،معاينات دورهای انجام شده نيز شامل پوست و مو،معاينات عمومی ، پايش رشد،معاينه تنبلی چشم،آموزش ها،وبينارها و ساير فعاليت ها میشود.
آموزشها
آموزش پيشگيری از بيماریهای فصلی واگيردار
بهداشت فردی + خودمراقبتی
آموزش پيشگيری پوکی استخوان(مهرماه)
برنامه تغذيهای ويژه روز تخممرغ(مهرماه)
آموزش شستوشوی صحيح دستها
آموزش بلوغ پايههای پنجم و هفتم
آموزش ايمنی و مقابله با زلزله
آموزش کمکهای اوليه همکاران
آموزش کمکهای اوليه متوسطه اول
آموزش کمکهای اوليه دهم بينالملل
آموزش بازيافت
وبينارها
وبينار بلوغ زودرس ويژه اوليای پايه اول و دوم
معاينه و مشاوره همکاران خانم توسط متخصص زنان و زايمان
ساير فعاليتها:
نظارت بر کيفيت آب استخر ( اندازهگيري کلر و PH)
شرکت در جلسه آموزشي اداره آموزشوپرورش
شرکت در جلسه طرح دادرس مشترک اداره آموزشوپرورش و هلالاحمر
برگزاري کلاس کمکهاي اوليه ويژه همکاران
هماهنگی شارژ کپسولهاي اکسيژن
هماهنگی و پيگيری کارت سلامت خدمات
برگزاری افتتاحيه سفيران سلامت
پايش فشارخون و قندخون همکاران با همکاری مرکز بهداشت
پايش رشد همکاران با همکاری مرکز بهداشت
نظارت بر محيط مجتمع و حُسن انجام کار خدمات
نظارت بر کار آشپزخانه (حداقل 6 بازديد در روز)
همراهی در اردوها
درخواست انجام آزمايش تست انگل سهنوبته برای نوآموزان پيشدبستان و مهدکودک