همواره رويکرد پژوهشمحوردر مجتمع آموزشی شهيد مهدوی مورد توجه بوده است. در همين راستا تلاش داريم که دانشآموزان عزيزمان علاوه بر يادگيری دروس مختلف، مهارتهای متفاوت و کاربردی و بهروز را آموزش ببينند. بهمنظور آشنايی هرچه بيشتر دانشآموزان با باشگاه پژوهشگران مهدوی و روش پژوهشی تلفيقی بينرشتهای STEAM بهصورت عملی، کلاسهای توسعه و پژوهش در برنامه پنج هفته کلاسهای تابستانه مقطع متوسطه اول گنجانده شد. با شيوه آموزشی پژوهشمحور برای هر پايه، پروژهای در سطح Confirmation Inquiry تعريف شد؛ يعنی پروژهای که در آن دانشآموزان يک موضوع پژوهشی را از طريق فعاليتی تعيينشده تجربه ميکنند و به نتايج از قبل شناخته شده دست میيابند. به اين ترتيب که هفته اول دانشآموزان هر سه پايه هفتم، هشتم و نهم با الفبای پژوهش و مفهوم STEAM کاملاً آشنا شدند. سپس در هفته دوم در جريان نحوه انجام پروژه تعريفشده ويژه هر پايه که تلفيقی از سه رشته زيستشناسی، فيزيک و هنر بود، قرار گرفتند.
پروژه پايه هفتم؛ ربات نقاش (ArtBot Robot):
اين پروژه الهام گرفته از نحوه حفظ تعادل حشرات هنگام راه رفتن است. بر اساس حفظ تعادل و برهم خوردن آن چهارپايهای با ساخت يک مدار الکتريکی کامل برای ربات، با استفاده از موتور و باتری بهعنوان منبع انرژی و تنظيم عامل ارتعاش برای رسم روي کاغذ طراحی و اجرا میشود.
پروژه پايه هشتم؛ پروژکتور موبايل (smartphone projector) :
اين پروژه که از مفهوم تشکيل تصوير حقيقی روی شبکيه چشم الهام گرفته شده، دقيقاً با عملکردی مشابه چشم که نور با عبور از مردمک و قرنيه به کمک عدسی، تصويری حقيقی روی شبکيه تشکيل میدهد، سعی دارد تصوير حقيقی را روی يک پرده ايجاد کند. در اينجا ساخت منفذ و لنز همان نقش مردمک و عدسی را دارد. اين پروژه با مفاهيم نورشناسی و ساختمان چشم پايه هشتم هم ارتباط بسيار نزديکی دارد؛ زيرا در پايه هشتم دانشآموزان در درس علوم با عدسیها و آناتومی انواع اندامهای حسی ازجمله چشم آشنا میشوند.
پروژه پايه نهم؛ صندلی يا ميز معلق (Tensegrity structure) :
اين پروژه با مفاهيم تعادل و مرکز جِرم ارتباط اساسی دارد و برگرفته از فيزيولوژی مفاصل بعضی حشرات است. دانشآموزان با انجام اين پروژه با ساختاری که شکل آن متکی بر دو نيروی کشش و فشار است آشنا میشوند.در سه هفته بعدی دوره، هر هفته بهترتيب يکی از دبيران راهنمای حوزه تخصصی مورد نظر (زيستشناسی، فيزيک و هنر) با دانشآموزان کلاس داشته و دانشآموزان پروژه را از منظر حوزه مربوطه با تسهيلگری منتور متخصص نگاه و بررسی کردهاند.در آخر دانشآموزان پوشه حاوی مستندات پژوهشی شامل تحقيق در رابطه با واژه STEAM ، تحقيق در رابطه با موضوع پروژه، طرح اوليه پروژه، فرمهای پژوهشی و محصول نهايی پروژه خود را بهعنوان دستاورد نهايی از کارگاههای توسعه و پژوهش تابستانه تحويل مقطع دادهاند. آنها با آمادگی بيشتر نسبت به قبل، کلاسهای توسعه و پژوهش را از مهرماه و با آغاز سال تحصيلی جديد شروع کردند.بسياری از دانشآموزان برنامههای آموزشی متناسب با سن خود را در مقاطع پايينتر تا حدودی ياد گرفتهاند. بنابراين تصميم گرفته شد تا مواردی در طرح درس قرار داده شود که در تقويت مهارتپروری دانشآموزان عزيزمان و آينده کاری آنها نقش بسزايي داشته باشد.با توجه به آموزش اتوکد دوبُعدی در سال تحصيلی گذشته در هر سه پايه هفتم، هشتم و نهم؛ در طرح درس سال تحصيلی 1402-1403 آموزش اتوکد دوبُعدی تنها برای دانشآموزان جديدالورود پايه ششم به هفتم در نظر گرفته و آموزش اتوکد سهبُعدی در پايه هشتم و نهم آغاز شد. هدف از آموزش موارد مذکور در مقطع متوسطه اول در هر سه پايه ايجاد خلاقيت، ارائه ايدههاي جديد، تقويت مهارتهای ارتباطی و اجتماعی از طریق کار گروهی و… است و شاهد پیوستگی این روند در مقاطع بالاتر خواهیم بود.
در پايه هفتم با توجه به جديدالورود بودن دانشآموزان از مقطع دبستان دو به متوسطه اول، مجدداً موضوع اقليم و معماری در نظر گرفته شد. هدف از انتخاب اين موضوع آشنايی هرچه بيشتر دانشآموزان با اقليمهای چهارگانه در ايران و شناخت ويژگيهای اقليمی و معماری هر شهر است. دانشآموزان پروژههای خود را در قالب پوستر ديجيتالی تابلوی برجسته اقليمی (يک نمای خانه از اقليم انتخابی گروهشان) ارائه میدهند. انتظار میرود اين دانشآموزان ماکتی مناسب با اقليم گروهی که در آن عضويت دارند را ابتدا بهصورت فايل اتوکد ترسيم و در نهايت به شکل ماکت برش ليزری ارائه دهند.
در پايه هشتم دانشآموزان با فضاهای آموزشی مطرح جهان آشنا شده و پروژههای خود را در قالب پوستر ديجيتالی تحويل میدهند. هدف از آموزش اين مبحث، آشنايی با موضوع اکوفرندلی و معماری سبز در ساختار مدارس و تأثير آن بر روند آموزشي و روان دانشآموزان و دانشجويان است. در ادامه دانشآموزان با ساخت يک دستسازه کاربردی متناسب با فضای آموزشی مدرسه خود پروژه را تکميل میکنند. اين گروه از دانشآموزان ترسيم پروژه در فضای سهبُعدی اتوکد را بهخوبی آموزش ديده و میتوانند ماکت را بهصورت برش ليزری بسازند.
در پايه نهم دانشآموزان با هتلهای مطرح جهان آشنا شده و تفاوتها و شباهتهای هتلهاي داخلی و خارجی را مقايسه میکنند. پروژه اين پايه نيز بهصورت پوستر ديجيتالی ارائه شده و مزايا، معايب و ساير ابعاد معماری هتل موردنظر مورد بررسی قرار ميگيرد. اين دانشآموزان میتوانند طرح مناسب يک هتل را بهصورت اوريگامی ارائه دهند. اين طرح در فضای سهبُعدی اتوکد ترسيم میشود.لازم به ذکر است که تمام موارد ياد شده با عنوانبندی مناسب با توجه به آموزش کتاب پژوهش در قالب مقالهای پژوهشی و اصولی ارائه ميشود. علاوه بر اينکه حسب نياز دانشآموزان بهويژه پايه نهم، موارد مرتبط با کامپيوتر بهخصوص برنامهنويسی توسط دبير متخصص اين حوزه آموزش داده میشود.
سبا عباسيون / مسئول سلامت