سیستم آموزش هنر در بخش دبستان در راستای معیارهای جهانی “آی بی” و بر اساس چرخة پژوهش انجام میشود. در این برنامة درسی، انجام فعاليتهای هنري به دانشآموزان فرصتها و ابزارهایی برای پاسخ دادن به تجربیاتشان میدهد و آنها را با دیدگاههای تاریخی، اجتماعی و فرهنگی درگیر میکند.
بر اساس طرح درس کلی دبستان، پروژهها در راستای یک جدول پیشرونده از سال اول تا ششم طراحی و اجرا میشوند. دانشآموزان در این دورة شش ساله فعالیتهای مهارتمحور، تکنیکال و شناختی متنوعی را انجام میدهند. در سالهای ابتدایی بیشتر تمرکز بر تقویت مهارتهای دستی و تفکر خلاقانه است. در ادامه با مبانی پایة خط و رسم و رنگشناسی آشنا خواهند شد و این رویه تا شناخت کامل خط و رنگ و ابزارها پیش خواهد رفت. آموزش پایة طراحی پرتره و فیگور، شناخت تاریخ هنر، آشنایی با هنرمندان تأثیرگذار تاریخ ایران و جهان و سبکشناسی نیز از دیگر پروژههای طراحی شده در دبستان محسوب ميشود که در این سالها در حال اجراست.
به مرور زمان و با تقویت مهارتهای تکنیکی در دانشآموزان، هنرجو در مرحلة خلق اثر هنری به یک خودشناسی رسیده و هنر را بیش از پیش تحسین میکند. دانشآموزان در مقاطع بالاتر با ارائة اثر هنری خود، خودشان را ارزیابی میکنند و با مشاهدة آثار دیگران به آموختههای آنها اضافه میشود. همچنين با شرکت در گفتمانهایی که در کلاس شکل میگیرد، تفکری انتقادی نیز پیدا خواهند کرد. طي اين روند پرورش علایق فردی، توجه دقیق به کارهای هنری خود و قدرت خودانتقادی و بازاندیشی را در دانشآموزان تقویت میکنیم.
هنر فرصتی برای درک عمیقتر و مادامالعمر کردن تجربیات هنرجو از طریق بهکاربردن مهارتها و دانشها در پروژههای هنری است. در پایان این سفر شش ساله دانشآموزان با تعدد خلق آثار هنری و تسلط بر تکنیکها، درک زیباییشناسی و پرورش ذهن خلاق، جسارت بیشتری برای ارائة آثار هنری خود پیدا میکنند و ذهنی پرسشگر و کنشگر در آنها شکل خواهد گرفت.
تلاش ما در این شاخة درسی ساخت بستري روشنفکرانه برای ارزش نهادن به هویت فرهنگی و ملی دانشآموز براساس طراحی پروژههای تفکرمحور است. همچنین پرورش حس احترام به دیگر فرهنگها از طریق آشنایی و بررسی آثار هنری ملل مختلف در بستر فرهنگ، از ديگر اهداف ماست.
سخن آخر اينكه: هنر بستری سخاوتمندانه برای دربرگرفتن همه رشتههای درسی و به انسجام رسیدن هویت علمی و فرهنگی یادگیرنده است.
شیرین خشای / دبیر هنر دبستان